![](https://media.miele.com/images/2000016/200001622/20000162287.png?impolicy=hero&imwidth=576&x=0&y=802&w=5079&h=2176&)
Kyle Connaughton
Wyraź chwilę
Pomimo, że Kyle Connaughton jest mistrzem kuchni nagrodzonym 3 gwiazdkami Michelin, jest osobą bardzo skromną. Uwielbia pracę w ogrodzie, gotuje, ponieważ kocha dawać innym radość i jest bezgranicznie zafascynowany kuchnią japońską. Rozwijanie prawdziwej kreatywności oznacza dla niego, że nigdy nie spocznie na laurach.
Jakiego urządzenia używa
![](https://media.miele.com/images/2000016/200001602/20000160283.png?impolicy=teaser&imwidth=992&x=179&y=33&w=3752&h=3751&)
![](https://media.miele.com/images/2000012/200001289/20000128973.png?impolicy=teaser&imwidth=992&x=1296&y=25&w=3594&h=3595&)
![](https://media.miele.com/images/2000015/200001587/20000158777.png?impolicy=teaser&imwidth=992&x=28&y=21&w=3752&h=3752&)
„Życie jest zbyt krótkie, by pozostawać w swojej strefie komfortu. Trzeba stawiać przed sobą wciąż nowe wyzwania.“
Kyle Connaughton, uznany szef kuchni z 3 gwiazdkami Michelin
Jako właściciel i szef kuchni restauracji „Single Thread“ zlokalizowanej w Sonoma County w Kalifornii, Kyle skupia się na składnikach – począwszy od ich pochodzenia, a skończywszy na prezentacji na talerzu. Na swojej farmie o powierzchni 2 hektarów uprawia warzywa, które wykorzystuje w kuchni od razu po ich zebraniu. W ten sposób zatrzymuje chwilę i wykorzystuje swoje dzieła, aby jego goście cieszyli się tym, co tu i teraz.
![](https://media.miele.com/images/2000016/200001621/20000162170.png?impolicy=teaser&imwidth=2000&x=0&y=1272&w=5120&h=1707&)
Kalifornia spotyka Japonię
„Podczas przyrządzania potraw lub do precyzyjnych prac w kuchni używam wyłącznie pałeczek, bo lubię ten ich naturalny rytm, ten flow. Generalnie korzystam zniewielu narzędzi kuchennych, jednak te, których używam są wysokiej jakości i bardzo funkcjonalne“.
Swoją miłość do kultury japońskiej, Kyle odkrył już w wieku 9 lat, gdy towarzyszył swojemu ojcu w regularnych podróżach służbowych przez Pacyfik na tę bardzo daleką wyspę. Wraz ze swoim ojcem często jadał w japońskich restauracjach w Los Angeles i latał do Japonii, aby lepiej poznać kulturę i kuchnię tego kraju. Ze względu na inspirację tymi doświadczeniami, Kyle rozpoczął swoją karierę w japońskich restauracjach, uczęszczał do jednej z najbardziej renomowanych japońskich szkół gotowania, zdobył wykształcenie w Japonii, a później nawet przeprowadził się do Hokkaido.
Szef kuchni spotyka artystę
Kyle i Azuma
Bliski związek z naturą i kulturą japońską, to tylko dwa z wielu powodów, dzięki którym Kyle i florysta Azuma Makoto natychmiast znaleźli nić porozumienia. „Współpraca z innymi artystami i rzemieślnikami jest dla nas, kucharzy, bardzo inspirująca“, twierdzi Kyle. Istnieje bardzo dużo podobieństw między kwiatowym światem Azumy, a naszym światem kulinarnym.“
Subtelna elegancja – praca z wykorzystaniem piekarnika parowego
Zainspirowani piekarnikiem parowym, szefowie kuchni wybrali proste składniki i stworzyli z nich coś niesamowitego. Kyle stworzył kompozycję różnorodnych warzyw i połączył je z perfekcyjnym kawałkiem ryby, świadomie zachowując prostotę składników. Wyszło mu genialnie proste, ale bardzo wyjątkowe danie.
Dowiedz się więcej o piekarniku parowym
Zainspirowani piekarnikiem parowym, szefowie kuchni wybrali proste składniki i stworzyli z nich coś niesamowitego. Kyle stworzył kompozycję różnorodnych warzyw i połączył je z perfekcyjnym kawałkiem ryby, świadomie zachowując prostotę składników. Wyszło mu genialnie proste, ale bardzo wyjątkowe danie.
Sos z jedwabistego tofu, awokado i ziół był bazą dla połączenia różnych warzyw i ryby. Kyle skoncentrował się na precyzyjnym przyrządzeniu każdego składnika i zapewnił dzięki temu, że wszystkie aromaty doskonale się uzupełniają.
„Zawsze poszukujemy kolejnego wielkiego, kreatywnego przełomu – co jest innowacyjne? Czy możemy stworzyć coś, czego jeszcze nikt nie widział?“
![](https://media.miele.com/images/2000016/200001621/20000162173.png?impolicy=hero&imwidth=576&x=0&y=1540&w=5120&h=2194&)
Ciesz się chwilą – pracuj z bezpolową płytą indukcyjną
„Najfajniejsze w tej płycie indukcyjnej jest to, że można na niej robić kilka różnych rzeczy naraz. Dotychczasowa technologia nie pozwalała nam poruszać się w kuchni z taką elegancją i płynnością – a to właśnie tego poszukujemy my, kucharze“, tłumaczy Kyle. Rezultatem jest sezonowa kompozycja, czyli najlepsze, co sezon ma do zaoferowania, podzielone na kilka mniejszych dań. Kompozycja, w której smak ma każdy aromat, a wszystkie elementy są odpowiednio ugotowane i zaprezentowane w artystyczny sposób.“
![](https://media.miele.com/images/2000012/200001289/20000128973.png?impolicy=hero&imwidth=2000&x=10&y=734&w=5094&h=2866&)
Twoja kolej
Do biegu, gotowi, gotujmy!
Poznaj więcej historii
![](https://media.miele.com/images/2000016/200001637/20000163736.png?impolicy=teaser&imwidth=2000&x=0&y=0&w=1875&h=1055&)
Helena Rizzo
Ta niezwykle utalentowana i pomysłowa szefowa kuchni z Brazylii potrafi snuć wspaniałe historie o każdym składniku, który trafi w jej ręce.
![](https://media.miele.com/images/2000016/200001622/20000162294.png?impolicy=teaser&imwidth=2000&x=0&y=1308&w=3837&h=2160&)
Azuma Makoto
Światowej sławy japoński florysta zainspirował naszych szefów kuchni do stworzenia czegoś niezwykłego.
![](https://media.miele.com/images/2000017/200001797/20000179785.png?impolicy=teaser&imwidth=2000&x=0&y=410&w=3840&h=2160&)
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu to wyróżniona gwiazdką Michelin szefowa kuchni, którą wyróżnia wyjątkowy styl gotowania i niezwykła życiowa historia.
![](https://media.miele.com/images/2000016/200001610/20000161043.png?impolicy=teaser&imwidth=2000&x=0&y=0&w=3825&h=3824&)