Została ustawiona zbyt wysoka temperatura.
Zmniejszyć temperaturę o 10–20 °C i wydłużyć czas pieczenia.
Wypiek jest nierównomiernie przyrumieniony z wierzchu.
Zmniejszyć temperaturę o 10–20 °C i wydłużyć czas pieczenia.
Proszę zastosować poziom wsuwania, który zgodnie z tabelą ustawień jest najbardziej odpowiedni dla potrawy i programu. Tabela ustawień znajduje się w książeczce „Wskazówki dotyczące obsługi“ lub w instrukcji użytkowania.
Zwłaszcza wypieki z delikatną powierzchnią, takie jak sernik, przyrumieniają się nierównomiernie ze względu na cyrkulację gorącego powietrza. Lepiej wybrać program „Grzanie górne/dolne“.
W przypadku tego problemu proszę nie używać więcej funkcji szybkiego nagrzewania. W ten sposób można uzyskać równomierny efekt przyrządzenia, zwłaszcza w przypadku delikatnych drobnych wypieków, jak kruche ciasteczka.
Wyjąć z piekarnika akcesoria, które nie są potrzebne. Poza tym należy również wyjąć z piekarnika filtr tłuszczu, ponieważ blokuje on strumień powietrza. Używać filtra tłuszczu tylko do grillowania i smażenia.
Proszę wykonać następujące kroki dopiero wtedy, gdy piekarnik całkowicie wystygnie.
Sprawdzić, czy drzwiczki są prawidłowo osadzone w zawiasach, a blokada znajduje się we właściwym położeniu. Proszę również sprawdzić, czy uszczelka jest optymalnie osadzona w każdym miejscu. Dalsze informacje na ten temat znajdują się w instrukcji użytkowania. Uszczelka drzwiczek może się stać krucha i łamliwa pod wpływem pozostałości tłuszczu. Ponadto proszę wyczyścić uszczelkę najlepiej po każdym użyciu piekarnika za pomocą czystej gąbczastej ściereczki, płynu do naczyń i ciepłej wody lub przy użyciu wilgotnej ściereczki mikrofazowej. Na koniec wytrzeć uszczelkę do sucha miękką ściereczką. Jeśli uszczelka drzwiczek jest krucha, popękana lub mocno zużyta, proszę się skontaktować z serwisem Miele.