Został zastosowany nieodpowiedni program.
W przypadku tego problemu lepiej jest używać programu „Grzanie górne/dolne“, dzięki któremu z komory urządzenia odprowadzana jest mniejsza ilość powietrza.
Potrawa jest zbyt sucha.
W przypadku tego problemu lepiej jest używać programu „Grzanie górne/dolne“, dzięki któremu z komory urządzenia odprowadzana jest mniejsza ilość powietrza.
Zwiększyć temperaturę o 10–20 °C.
Jeśli piekarnik obsługuje funkcję Crisp (redukcja wilgoci), należy ją włączyć.
Użyć programu „Gorące powietrze plus“, dzięki któremu z komory urządzenia odprowadzana jest większa ilość powietrza.
Zmniejszyć temperaturę o 10–20 °C.
W przypadku przyrządzania wilgotnych potraw (takich jak mrożone frytki) należy postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i częściej przewracać potrawę, aby zmniejszyć ilość wilgoci w komorze gotowania.
W przypadku dużej ilości potrawy lub jeśli potrawa jest bardzo wilgotna, otworzyć 2- lub 3-krotnie drzwiczki urządzenia podczas procesu pieczenia.