Aby ocenić, czy rezultaty pieczenia są nierównomierne, należy przygotować poniższy przepis testowy w celu uzyskania odniesienia:
Ciasto ucierane
Składniki
200 g margaryny roślinnej
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka, rozmiar M
500 g mąki pszennej (typ 405)
125 ml mleka pełnego (3,5% zawartości tłuszczu)
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 g soli
Forma do pieczenia: forma prostokątna, długość 28–30 cm, nie biała blacha.
lub
Ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze do pieczenia Miele.
Margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i jajka.
Nadal ucierając, dodawać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę na przemian z mlekiem.
Utarte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy prostokątnej lub rozprowadzić równomiernie na blasze.
Ustawić formę do pieczenia w komorze na ruszcie do smażenia i pieczenia równolegle do drzwiczek komory pieczenia.
Ustawienie Termonawiew:
Forma prostokątna: 160 °C Termonawiew plus, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 65–75 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.
Blacha do pieczenia: 160 °C Termonawiew plus, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 30–35 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.
Ustawienie Grzanie górne/dolne:
Forma prostokątna: 160 °C Grzanie górne/dolne, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 65–75 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.
Blacha do pieczenia: 160 °C Grzanie górne/dolne, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 30–35 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.