Czego szukasz?
Pomoc dlaPiekarniki

Nierównomierny efekt pieczenia

Efekt pieczenia jest nierównomierny.

Ustawiona zbyt wysoka temperatura pieczenia.
Wypiek został umieszczony na niewłaściwym poziomie wsuwania.
Zastosowano nieprawidłowy program.

Aby ocenić, czy rezultaty pieczenia są nierównomierne, należy przygotować poniższy przepis testowy w celu uzyskania odniesienia:

Ciasto ucierane

Składniki

  • 200 g margaryny roślinnej

  • 200 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 jajka, rozmiar M

  • 500 g mąki pszennej (typ 405)

  • 125 ml mleka pełnego (3,5% zawartości tłuszczu)

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • 1 g soli

Forma do pieczenia: forma prostokątna, długość 28–30 cm, nie biała blacha.

lub

Ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze do pieczenia Miele.

  • Margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i jajka.

  • Nadal ucierając, dodawać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę na przemian z mlekiem.

  • Utarte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy prostokątnej lub rozprowadzić równomiernie na blasze.

  • Ustawić formę do pieczenia w komorze na ruszcie do smażenia i pieczenia równolegle do drzwiczek komory pieczenia.

Ustawienie Termonawiew:

  • Forma prostokątna: 160 °C Termonawiew plus, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 65–75 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.

  • Blacha do pieczenia: 160 °C Termonawiew plus, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 30–35 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.

Ustawienie Grzanie górne/dolne:

  • Forma prostokątna: 160 °C Grzanie górne/dolne, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 65–75 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.

  • Blacha do pieczenia: 160 °C Grzanie górne/dolne, bez rozgrzewania, wyłączyć szybkie nagrzewanie, 2. poziom od dołu, 30–35 min w zależności od żądanego stopnia przyrumienienia.

Zmniejszyć ustawienie temperatury o 10–20 °C, wydłużyć nieco czas pieczenia.

Dopasować poziom wsuwania.

W miarę możliwości piec ciasta i ciastka bez funkcji szybkiego nagrzewania.

W przypadku wilgotnych ciast, takich jak ciasto ucierane lub ciasta z wilgotnymi pokryciami, takimi jak owoce/twaróg, należy włączyć funkcję Crisp (redukcja wilgoci).

Wyszukiwarka instrukcji obsługi

Wyszukiwarka instrukcji obsługi

Tutaj znajdziesz instrukcję obsługi do swojego urządzenia Miele
Znajdź instrukcję
Zarezerwuj technika

Zarezerwuj technika

Skontaktuj się z nami, aby zarezerwować wizytę technika serwisu.
Umów wizytę
Kontakt

Kontakt

Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami przez formularz, mailowo lub telefonicznie.
Skontaktuj się z nami