Jak używać funkcji AirFry? (H 2xxx)
Nie rozmrażać głęboko mrożonych produktów spożywczych.
Rozłożyć produkt równomiernie i w miarę możliwości jednowarstwowo na perforowanej blasze Gourmet do pieczenia i AirFry lub na blasze do smażenia i grillowania.
Wstawić produkt spożywczy do nierozgrzanej komory gotowania. Jeśli rezultaty gotowania będą niewystarczająco chrupkie, następnym razem można również rozgrzać komorę gotowania.
Gotować tylko na jednym poziomie. Gotowanie na kilku poziomach spowoduje, że w komorze gotowania będzie zbyt dużo wilgoci i potrawa nie stanie się chrupka.
Generalnie wsuwać potrawy na poziom 2. Jeśli potrawa ma być bardziej przyrumieniona od góry, następnym razem można również zastosować poziom wyższy niż poziom 2.
Wybrać program AirFry (piekarniki H 2xxx), patrz artykuł „Wie kann ich AirFry am Backofen auswählen? (H 2xxx)“.
Potwierdzić wybór za pomocą OK.
Pojawia się temperatura proponowana (190 °C). Temperaturę proponowaną można zmienić w zakresie 30–250 °C.
Zmienić temperaturę proponowaną zgodnie z danymi w przepisie lub w tabeli gotowania w aktualnej instrukcji użytkowania.
W przypadku produktów głęboko mrożonych/gotowych do spożycia należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta na opakowaniu. Wybrać niższą z temperatur zalecanych na opakowaniu.W miarę możliwości obrócić produkt po upływie połowy czasu gotowania. W celu przypomnienia ustawić minutnik.
Na koniec czasu gotowania sprawdzić, czy potrawa jest już wystarczająco chrupka i przyrumieniona.
Dalsze informacje znajdują się w instrukcji użytkowania.