Przechowywanie wina w odpowiedniej temperaturze
Wina przechowuje się optymalnie w temperaturze między 6 i 18 °C. Jeśli mają być razem przechowywane wina czerwone i białe, wybrać temperaturę między 12 i 14 °C. Ta temperatura jest odpowiednia dla win białych i czerwonych. Wina czerwone powinny zostać wyjęte i otwarte przynajmniej 2 godziny przed spożyciem, żeby wino dostało tlenu i mogło rozwinąć swój aromat.
Zbyt wysoka temperatura przechowywania (powyżej 22 °C) pozwala na zbyt szybkie dojrzewanie wina, tak że aromaty nie mogą się dalej rozwijać. Natomiast przy zbyt niskiej temperaturze przechowywania (poniżej 5 °C) wino nie może optymalnie dojrzewać.
W cieple wino się rozszerza, w zimnie kurczy – wahania temperatury oznaczają dla wina stres, w efekcie dojrzewanie zostaje wstrzymane. Dlatego bardzo ważne jest, żeby zapewnić możliwie stałe warunki temperaturowe.
Dzięki chłodziarkom do wina Miele z 2 lub 3 strefami regulacji temperatury wina, można z łatwością przechowywać kilka rodzajów wina jednocześnie.
Jest to możliwe dzięki stałej płycie izolacyjnej, która dzieli wnętrze na 2 lub 3 różne strefy temperaturowe.