- Bezpłatna dostawa już od 300zł
- Strona główna
- ContentHub Topic
Gotowanie na parze zachowuje substancje witalne
Zaleta dla zdrowia
Naukowcy z renomowanych uniwersytetów w Giessen i Koblenz/Landau udowodnili cenne zalety gotowania na parze w porównaniu z tradycyjnymi metodami – dla zapewnienia wyższej zawartości substancji witalnych w żywności.
Żadna inna witamina nie spełnia tak wielu ważnych funkcji jak witamina C, ponieważ przyczynia się między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W przypadku przyrządzania warzyw za pomocą urządzenia do gotowania na parze Miele większość witamin zachowuje się – w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania w wodzie: papryka z urządzenia do gotowania na parze zawiera 25 % więcej witaminy C, brokuły nawet 50 % więcej.
Spożywanie surowych owoców i warzyw dostarcza do organizmu szczególnie dużą ilość witamin i minerałów. Za pomocą urządzenia do gotowania na parze Miele można gotować żywność, zachowując jej ważne składniki odżywcze – ponieważ papryka gotowana na parze zawiera tyle samo składników odżywczych, co papryka surowa. Dla porównania: papryka gotowana w wodzie zawiera około 45 % mniej składników odżywczych.
Wygląd, zapach, smak i spójność: cztery kryteria, które mają decydujące znaczenie dla przyjemności spożywania wszelkich potraw. W testach laboratoryjnych zgodnie z naukowym systemem punktacji zostały ocenione bardziej niż jednoznacznym wynikiem: gotowanie na parze jest najsmaczniejszym i najzdrowszym sposobem przyrządzania potraw, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Nawet ryby zachowują w parze swoją strukturę, wygląd i niepowtarzalny smak – to wyraźna oznaka przewagi sensorycznej naszych urządzeń do gotowania na parze.
Wyposażenie w zależności od modelu. Ilustracje przykładowe
- Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian technicznych. Nie ponosimy odpowiedzialności za dokładność podanych informacji.