Kawa Miele
Black Edition: rozkosz picia kawy dla wszystkich zmysłów
Dla optymalnej rozkoszy picia kawy wprowadziliśmy cztery własne rodzaje kawy Miele: Miele Black Edition. Ponadto przez ograniczony czas oferujemy kawy specjalne Miele Black°Edition SelectionBrazil. Dzięki temu zawsze możesz przygotowywać swoje kawowe specjały z optymalnych ziaren kawy. Wynik jest typowy dla Miele: po prostu wyjątkowy!
Idealna mieszanka ma duże znaczenie
Kompozycja różnych rodzajów ziaren, ich jakość i proporcje mieszania stanowią podstawę smaku każdej kawy. W celu stworzenia ekskluzywnych mieszanek Standard kaw Miele Black Edition wybraliśmy cztery szlachetne rodzaje ziaren. Zbierane i sortowane ręcznie są tylko dojrzałe owoce. Wynik: harmonijna i wyraźnie aromatyczna kawa, zapewniająca zaskakujące doznania smakowe. Wszystkie nasze kawy są zgodne z zasadami Fairtrade i mają certyfikat Bio* oraz są do zamówienia w sklepie internetowym Miele.
18-miesięczna gwarancja świeżości**
Dobry smak w dużej mierze zależy również od sposobu przechowywania kawy. Aby zachować pełny aromat standardowych odmian Miele Black Edition, są one pakowane w szczelne 250-gramowe torebki z aluminiowej folii kompozytowej. Wentyl aromatyczny pozwala na usunięcie gazów wydzielanych przez kawę. Jako że podczas dłuższego okresu przechowywania część aromatu może wydostać się przez wentyl, w celu zagwarantowania optymalnych wrażeń smakowych nasza palarnia kawy zaleca wykorzystanie kawy w ciągu 18 miesięcy. Oczywiście kawę można wykorzystać również po upływie tego okresu.
Fairtrade: gwarancja sprawiedliwego handlu
Uczciwość i sprawiedliwość to dla nas sprawa oczywista. Z tego powodu wszystkie cztery odmiany kaw Miele Black Edition mają również certyfikat Fairtrade. Jako pionier wśród produktów zgodnych z zasadami Fairtrade, kawa wnosi istotny wkład w poprawę warunków życia i pracy rolników uprawiających kawę oraz ich rodzin w krajach rozwijających się. Ponadto zakup produktów zgodnych z zasadami Fairtrade pomaga w ochronie środowiska. Nasza kawa Miele jest bezpośrednio identyfikowalna i pochodzi w 100 procentach od dostawców przestrzegających zasad Fairtrade.
Rozkosz picia kawy z certyfikatem BIO*
Każda firma wytwarzająca lub sprzedająca ekologiczne produkty rolne musi posiadać certyfikat ekologiczny, aby móc sprzedawać swoje produkty na terenie UE. Certyfikacja ta obejmuje cały łańcuch produkcji ekologicznej – włącznie z uprawą, przetwórstwem, transportem, przechowywaniem i sprzedażą. Zgodnie z tymi specyfikacjami nie tylko nasz partner – Vollmer Privatrösterei – posiada stosowny certyfikat BIO, lecz również firma Miele po raz pierwszy otrzymała certyfikat BIO*** jako przedsiębiorstwo zajmujące się przechowywaniem i sprzedażą kawy BIO.
Mieszanki kaw
Doświadczaj picia kawy wszystkimi zmysłami i dzięki Miele Black Edition z czterema kierunkami przyjemności
Miele Black Edition: odkryj świat kaw Miele
Kochamy perfekcyjne momenty przyjemności. Dlatego mamy specjalne ziarna kawy w Miele: serię Black Edition. Mieszanki kaw stworzone z sortowanych ręcznie, południowoamerykańskich ziaren arabica i robusta zostały specjalnie dobrane do naszych automatycznych ekspresów do kawy. Wszystkie nasze kawy posiadają certyfikat Fairtrade oraz można je zamówić w sklepie internetowym Miele.
Miele Black Edition One for all
Pełny i aromatyczny: taki jest smak Miele Black Edition One for all. Zaskakuje również subtelną owocową nutą – dla wyjątkowych doznań smakowych. Mieszanka ziaren One for all w 100% z ziaren arabica jest szczególnie uniwersalna dzięki swojemu zrównoważonemu aromatowi – od pysznej Café Crema lub Espresso po wszystkie kawowe specjały z mlekiem.
Miele Black Edition Café Crema
Doskonała pianka to kropeczka nad „i“ dobrej kawy Café Crema – to w niej aromat osiąga swoje apogeum. Nasza mieszanka Café Crema o lekkim i wyważonym smaku dba o rozkosz picia kawy – w towarzystwie kwiatowej nuty owocowej, która nadaje całości niepowtarzalny charakter. Kawa Miele Black Edition Café Crema składa się w 100% z ziaren arabica.
Miele Black Edition Espresso
Do przyrządzenia najbardziej klasycznej kawy Miele oferuje Black Edition Espresso. Mieszanka ma szczególnie intensywny smak i aromatyczną, czekoladową nutę – dzięki temu możesz przyrządzić niezwykle pobudzające i aromatyczne espresso. Idealne jako zwieńczenie pysznego posiłku. Ta pierwszorzędna mieszanka została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren robusta i arabica.
Proces palenia
Nasz partner: Vollmer Privatrösterei
Dzięki firmie Vollmer Privatrösterei, marka Miele ma u swego boku partnera, który jest tak samo zakorzeniony w tradycji i świadomy wartości jak my sami. Założona w 1936 roku jako sklep z towarami kolonialnymi z przyległą palarnią, firma Vollmer Privatrösterei może pochwalić się ponad 80-letnim doświadczeniem w paleniu kawy i tworzeniu wyjątkowych kompozycji kawowych. Podobnie jak Miele, firma Vollmer przywiązuje dużą wagę do najwyższej jakości i ma certyfikat Fairtrade, jak również od 1996 roku certyfikat BIO.
Najważniejszy jest odpowiedni proces palenia
Dopiero dzięki paleniu i zachodzącym w tym procesie reakcjom chemicznym w każdej mieszance ziaren powstaje unikalny aromat i smak typowy dla danej odmiany. Podczas beztłuszczowego i suchego procesu palenia zostaje uwolnionych aż 800 substancji aromatycznych zawartych w ziarnach kawy. Czas trwania palenia wpływa jednakże nie tylko na wilgotność ziaren, lecz również na stopień ich kwasowości.
Im kawa jest ciemniej palona, tym mniejsza kwasowość, ale za to uwolnionych zostaje więcej substancji gorzkich i słodkich. Krzywa temperatury i czas trwania procesu palenia decydują zatem o aromacie i smaku ziaren, w związku z czym ten sam rodzaj ziaren może smakować inaczej na skutek zastosowania innych parametrów w procesie palenia. Jako że podczas procesu palenia mogą być uwalniane tylko substancje smakowe, które są już zawarte w surowych ziarnach, każdy proces palenia musi być idealnie dopasowany do danej mieszanki ziaren. Tylko wtedy ziarna mogą rozwinąć swój pełny potencjał smakowy. W procesie palenia następuje odparowanie cieczy zawartej w ziarnach, dzięki czemu zawartość wody w ziarnach zmniejsza się z pierwotnych 12% do zaledwie 5%, a także zmniejsza się ich waga.
Myli się jednak ten, kto myśli, że w ten sposób ziarna się kurczą: podczas procesu palenia podwajają one swoją objętość, ponieważ odparowująca woda powoduje zwiększenie ciśnienia wewnątrz ziaren. Aby wypalić kawę Miele Black Edition, surową kawę umieszcza się w rozgrzanym zbiorniku do palenia. W ten sposób ziarna zostają osuszone i następuje ich wstępne podgrzanie. Następnie ulegają one zbrązowieniu, a pierwsze aromaty ujawniają się w temperaturze około 150 stopni Celsjusza. Na koniec procesu palenia temperatura kawy wynosi co najmniej 180 stopni Celsjusza, po czym kawa stygnie.
Urządzenia i akcesoria
Automatyczne ekspresy do kawy Miele: czysta rozkosz
Dla wszystkich, którzy uwielbiają doskonale przygotowane kawowe specjały, Miele oferuje obszerny wybór znakomitych automatycznych ekspresów do kawy. Niezależnie od tego, czy jesteś ambitnym baristą-amatorem, zwolennikiem mlecznych pianek czy miłośnikiem ekskluzywnych kawowych specjałów – wreszcie możesz cieszyć się swoimi ulubionymi napojami nie tylko w kawiarni, lecz również we własnym domu. W każdej chwili i w łatwy sposób – dzięki urządzeniom Miele.
Pasujące akcesoria
Automatyczny ekspres do kawy to tylko jeden z wielu elementów pozwalających perfekcyjnie przygotować ulubiony kawowy specjał. Oprócz odpowiedniej kawy, ważną rolę odgrywają również odpowiednie akcesoria, takie jak dzbanek do kawy, który idealnie pasuje pod wylewkę automatycznego ekspresu do kawy.
Czyszczenie dla zapewnienia długotrwałej rozkoszy picia kawy
Równie istotne jest regularne i prawidłowe czyszczenie urządzeń Miele. Ułatwiamy to w maksymalnym stopniu: na przykład dzięki automatycznym programom czyszczenia lub łatwemu do wyjęcia zaparzaczowi. Staranne czyszczenie urządzenia zapewnia perfekcyjne funkcjonowanie urządzeń Miele przez cały okres ich eksploatacji: dla długotrwałej i pysznej rozkoszy picia kawy.
Rozkosz picia kawy
Dzięki Miele perfekcyjnie przygotujesz każdy kawowy specjał
Aby perfekcyjnie przygotować ulubioną kawę za pomocą automatycznych ekspresów do kawy Miele i tym samym cieszyć się jej pełnym aromatem, należy nieco poeksperymentować i posłużyć się wyczuciem. Próbując i degustując, możesz w łatwy sposób znaleźć idealne ustawienia dla danego gatunku kawy. Dla uzyskania najlepszych rezultatów kluczowe są następujące ustawienia urządzenia: ilość napoju, mielona ilość, temperatura parzenia, zaparzanie wstępne i stopień zmielenia. O tym, jak łatwo zmienić te parametry, dowiesz się z instrukcji użytkowania swojego urządzenia.
Wszystko jest kwestią odpowiedniego ustawienia.
Włoscy bariści opanowali sztukę przygotowywania kawy niemalże do perfekcji. Ich sekretem jest wielka staranność i precyzja podczas przygotowywania kawy, a także możliwie najlepsze dopasowanie młynka do kawy i urządzenia w stosunku do używanej kawy o wysokiej jakości. Dlatego każdego ranka stopień mielenia jest na nowo regulowany w zależności od warunków pogodowych (zwłaszcza od wilgotności). W celu sprawdzenia ustawień, zaparzanych jest tyle testowych espresso, ile jest potrzebne do uzyskania idealnej pianki na powierzchni kawy. Aby dać Tobie, jako właścicielowi automatycznego ekspresu do kawy Miele, gwarancję sukcesu tak idealnych rezultatów bez stosowania większego wysiłku, specjalnie dla serii kaw Black Edition określiliśmy optymalne ustawienia naszych automatycznych ekspresów do kawy Miele:
Idealne ustawienia
Black Edition – Café Crema | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
4. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
Niska |
Zaparzanie wstępne |
Krótkie |
Stopień zmielenia |
4. pozycja od lewej |
Black Edition – Espresso | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
3. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
Średnia |
Zaparzanie wstępne |
Długie |
Stopień zmielenia |
4. pozycja od lewej |
Black Edition – One For All
Do Espresso | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
3. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
Średnia |
Zaparzanie wstępne |
Długie |
Stopień zmielenia |
4. pozycja od lewej |
Do Café Crema | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
4. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
Niska |
Zaparzanie wstępne |
Wył. |
Stopień zmielenia |
4. pozycja od lewej |
Black Edition – Decaf
Do Espresso | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
3. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
Średnia |
Zaparzanie wstępne |
Długie |
Stopień zmielenia |
4. pozycja od lewej |
Do Café Crema | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
4. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
Niska |
Zaparzanie wstępne |
Wył. |
Stopień zmielenia |
4. pozycja od lewej |
Limited Edition – Selection Brazil
Do kawy | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
7. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
4 |
Zaparzanie wstępne |
Wył. |
Stopień zmielenia |
2. pozycja od lewej |
Do Espresso | |
---|---|
Ilość mielonej kawy |
4. pozycja od lewej |
Temperatura parzenia |
5 |
Zaparzanie wstępne |
2 (długie) |
Stopień zmielenia |
2. pozycja od lewej |
* Zgodnie z DE-ÖKO-001
** Z wyjątkiem Selection Brazil (12-miesięczna gwarancja świeżości)
*** Numer kontrolny Miele DE-NW-001-25390-BD