Koło Sinnera: higieniczna czystość na okrągło

Ślad szminki na kieliszku do wina, resztki jedzenia na widelcu, zacieki na talerzu: dla brudnych naczyń na stole goście nie mają zrozumienia. Liczy się pierwsze wrażenie! Przedstawiamy informacje, wskazówki i porady, które pozwolą zrobić dobre wrażenie na gościach.

Pomoc kuchenna zmywająca zabrudzone naczynia w kuchni szpitalnej

Współdziałanie czynników zmywania

Jakie czynniki są ważne dla uzyskania czystego rezultatu mycia?

Cztery czynniki odgrywają rolę, która ma kluczowe znaczenie dla każdego cyklu mycia:

  • Temperatura
  • Czas
  • Chemia
  • Mechanika

W jakim stopniu czynniki zmywania od siebie zależą?

Wszystkie cztery czynniki zmywania można dobierać niemal dowolnie i nadawać im różne wagi.
Ważne: w przypadku zmiany dwóch lub większej liczby czynników należy je odpowiednio zgrać z pozostałymi czynnikami, aby ostatecznie uzyskać ten sam rezultat czyszczenia. Przykład: obniżenie temperatury można skompensować poprzez jednoczesne wydłużenie czasu zmywania.

Co to jest koło Sinnera?

Koło Sinnera opisuje mechanizm działania wyżej wymienionych czterech czynników, według których zachodzą procesy czyszczenia – Koło Sinnera nosi nazwę od nazwiska chemika Herberta Sinnera.

Widok pomocy kuchennej płuczącej talerze w szpitalnej kuchni

Przykłady kół Sinnera: Przy myciu ręcznym udział aspektu mechanicznego (pocieranie szczotką) jest szczególnie wysoki.

1 – Temperatura
2 – Chemia
3 – Mechanika
4 – Czas

Uzupełnianie soli w zmywarce komercyjnej Miele Professional

Przy zmywaniu w domowej zmywarce udział aspektu mechanicznego jest mniejszy dzięki zastosowaniu skuteczniejszych środków czyszczących (chemia) i dłuższego czasu zmywania (czas).

1 – Temperatura
2 – Chemia
3 – Mechanika
4 – Czas

Jaki wpływ mają te czynniki?

Temperatura

Pod wpływem temperatury nie tylko szybciej rozpuszczają się aktywne składniki środka czyszczącego lub nabłyszczacza, lecz również zabrudzenia naczyń (zwłaszcza tłuszcz). Ważne: temperaturę należy zawsze dobierać do ładunku i stopnia zabrudzenia. Na przykład niektóre materiały nie tolerują wysokich temperatur (np. szklanki). Wysoka temperatura może również zmienić strukturę niektórych zabrudzeń, utrudniając ich usunięcie (np. białko).

Czas

Im dłuższy czas trwania, tym większa skuteczność mycia – długie mycie i namaczanie mają pozytywny wpływ na rezultat. Jeśli natomiast celem jest możliwie najkrótszy czas zmywania, należy odpowiednio dostosować pozostałe czynniki, aby skompensować krótki czas zmywania.

Chemia

Zadaniem środków chemicznych (czyszczących) jest rozpuszczanie zabrudzeń. Przy stosowaniu środków chemicznych ważne jest właściwe dozowanie, stężenie oraz ich jakość. W zależności od rodzaju zabrudzenia (tłuszcz, białko, #przebarwienia), specjalne składniki przyczyniają się do uzyskania doskonałego rezultatu mycia i wysokiego poziomu higieny – skład chemiczny środka czyszczącego może mieć działanie łagodne lub agresywne. Im większe dawki lub bardziej agresywny skład, tym lepsze rezultaty czyszczenia. Ale uwaga: skład o zbyt agresywnym działaniu lub zbyt duże dawki mogą uszkodzić ładunek i pralnicę.

Mechanika

Czynnik mechaniczny zapewnia usuwanie zanieczyszczeń z naczyń. W zmywaniu ręcznym czynnikiem mechanicznym jest szczotkowanie, w zmywaniu maszynowym – obieg wody przez pompę i ramiona spryskujące.

Jakie znaczenie ma woda?

Woda jest niezbędna w cyklu mycia. Jest ona potrzebna do rozpuszczenia środków chemicznych, osiągnięcia temperatury i mechanicznego oddziaływania na ładunek. Jakość wody ma wpływ na rezultat zmywania – to, że wodę można pić, nie oznacza, że nadaje się ona do zmywania.

Konkluzja

Dla dobrych rezultatów mycia przy wydajnym wykorzystaniu zasobów szczególnie ważne jest posiadanie w systemie dobrze ustawionej zmywarki użytkowanej z optymalną chemią czyszczącą – idealne współgranie czterech czynników z koła Sinnera zapewnia bezproblemowe procesy w kuchni i wywiera na gościach bardzo dobre wrażenie.